Vabilo na razstavo Mali slikarji

Objavljeno: 09. april 2019

Otroci treh skupin »Mucki«, »Polžki« in »Zmaji« so se v letošnjem šolskem letu podali na zanimivo dogodivščino. Vzgojiteljice so jim skušale približati svet likovne umetnosti, jih navdušiti za slikarstvo in poudariti pomen umetnosti v vsakdanjem življenju.

Skupine so navdih za ustvarjanje našle v Narodni galeriji, na sprehodih po Plečnikovi promenadi v Tivoliju in bližnjih kulturnih ustanovah. Raziskovalni ogledi so nagovorili čute otrok, vonj kave jih je popeljal v svet Kobilčine Kofetarice, v barviti svet slike Poletje pa dišeče cvetje... Vzgojiteljica Martina, ki se ljubiteljsko ukvarja s slikarstvom, je z ustvarjanjem pred otroki predstavila poklic slikarja. Z uporabo različnih slikarskih pripomočkov in tehnik slikanja je otroke navdahnila za lastno raziskovanje.

Otroci so igralnice okrasili z reprodukcijami različnih likovnih umetnikov, se igrali z novimi didaktičnimi igrami (spomin, sestavljanke), ter se preizkusili v likovnem ustvarjanju. »Mucki« so spoznavali dela slovenskih umetnikov (Ivane Kobilca, Riharda Jakopiča), slikali na platno in se sproščali ob barvanju mandal. Škrat Gal je navdušil »Polžke«, ki so iz naravnega materiala ustvarili ruševine škratovega gradu. »Zmaji« so skušali poustvariti barviti svet vzorcev, ki so ga doživeli v slikarskih delih Miroja, Klimta, Hundertwasserja in Rileyeve.

Svoje raziskovanje so zaključili z razstavo, kjer so na ogled postavili otroška slikarska dela, slikana na platno.