Zdrava prehrana

Izvajalec projekta: Projektna dejavnost strokovnih delavcev enote Vrtača, izpeljana v sodelovanju z zunanjimi izvajalci in bližnjimi ustanovami, sofinancirana s sredstvi, pridobljenimi na Javnem razpisu za sofinanciranje dejavnosti za predšolske otroke iz MOL v letu 2016.

Trajanje projekta: 2016

K uživanju zdrave prehrane so vzgojiteljice spodbujale otroke preko različnih dejavnosti. Najmlajšim otrokom v enoti so želele bolj približati sadje. Pripravile so predstavo Sadni prepir, ter otroke z lutkami nagovorile k uživanju sadja. Vsakodnevno so se trudile na čim bolj prijeten način ponuditi sadje za uživanje, ter otroke aktivno vključevati v samo pripravo, saj so potem veliko raje segali po njem. Opazno je bilo večje uživanje sadja, ter pripravljenost za preizkušanje novih, še nepoznanih sadežev. Skupaj z otroki so pripravljale smothie, kompot, pomarančni sok, sadna nabodala in sadni krožnik. Otroci so najbolj uživali in presenetili pri uporabi nožev in rezanju sadja. Svoja doživetja in zaznave so prenašali tudi v likovne dejavnosti. Risali so tihožitje, oblikovali sadje iz plastelina, izdelovali lepljenko. Spoznavali so dele sadja (lupina, pecelj, muha, peška, ipd.), ugotavljali so okuse (sladko/kislo). Slike sadja so razvrščali po barvi, sestavljali jabolko v celoto iz 2 polovic, razvrščali po kriteriju sadje/ne sadje v obliki drevesnega diagrama. Naučili so se pesmi Hruška debeluška, deklamacije Jabolko rdeče, ter bogatili svoj besedni zaklad preko zgodbe Hvaležni medved.

Starejši otroci so na sprehodih po okolici vrtca nabirali različne rastline in spoznavali njihovo uporabnost. Nabrali so cvetove trobentic, vijolic in bezga ter žajbelj. Cvetove trobentic so uporabili pri solati. Preostanek trobentic so posušili skupaj z nabranim žajbljem in skuhali čaj. Cvetove vijolic so potopili v domačo čokolado, ki so jo z veseljem pojedli. Iz cvetov bezga so pripravili bezgov sirup. V okviru sklopa »Mlinček se že vrti, mlinsko kolo pa pšeničko dobi«, so spoznavali različna žita. Jutra so začenjali s sproščujočo masažo, ko so »mesili kruh in dodajali sestavine«. Ogledali so si semena različnih žit in rastline, ki zrastejo iz njih. Posadili so koruzo in pšenico, opazovali njuno rast in spoznavali dele rastline (korenino, steblo, liste). V igralnici so pripravili improvizirano ličkanje koruze in mlatenje žita. Zrna so zmleli v moko, ki so jo uporabili za izdelavo lepila, ter ga uporabili pri ustvarjalnih dejavnostih. Spekli so ajdov kruh z orehi in čebulni kruh.

Na igrišču enote Vrtača so uredili vrt, ki je otrokom omogočal lastno izkušnjo vrtnarjenja. V visoko gredo, različna korita, lončke in druge posode so zasadili različne rastline. S skrbjo zanje so pridobili izkušnjo skrbi za rastlino. Svoje pridelke so vključevali v pripravljanje različnih zdravih jedi. V solato so dodajali svoje pridelke; rukolo, krešo, zelišča, paradižnik, redkvice,…

Poleg skrbi za rastline na vrtu, so otroci ene izmed skupin v igralnici posadili vsak svoj fižol, za katerega so nato skrbeli in opazovali njegovo rast. Dnevno so nato opazovali spremembe in jih samostojno beležili v tabele. Naredili so tudi eksperiment, pri katerem so fižol dali na vato in lončke postavili na različna mesta in mu nudili različno oskrbo (tema, svetloba, voda).

Starejši skupini sta na kuharskih delavnicah z Anko Peljhan pripravili sadno zeliščni napitek z ajdovo kašo in solatne zavitke s polpeti iz prosene kaše. Pri obeh jedeh je bil poudarek na vključevanju svežih zelišč. Otroci so se seznanjali s peteršiljem, meto, baziliko, pehtranom,… jih trgali na manjše koščke, rezali, vonjali in na koncu okušali. Pripravljene jedi so z veseljem pojedli.

Z namenom spodbujanja otrok k uživanju zdrave prehrane je bila izvedena predstava Putka Zdravka in zajček Sladko v izvedbi Zavoda Enostavno prijatelji. Starejši otroci so obiskali ljubljansko tržnico, ter ob vrnitvi v vrtec pripravili zdravo pojedino. Ob zaključku šolskega leta so pripravili pregledno razstavo, na kateri so predstavili plakate na temo zdravega življenja, likovne izdelke in fotografije, ki so prikazovale dejavnosti in z njimi povezan proces nastajanja izdelkov. Živ Žav, zaključno prireditev, ki je bila namenjena prestavitvi celoletnega projekta, so popestrili s pogostitvijo z različnimi zeliščnimi namazi.